Discgolfere retter skarp kritik mod det nationale forbund
Får jeg noget ud af det som rekreativ spiller?
Mit navn er Elias Overgaard. Jeg er 23 år og rekreativ discgolfer. Idéen med dette blogindlæg var oprindeligt at undersøge discgolforganisationerne Professional Disc Golf Association (PDGA), Dansk Disc Golf Union (DDGU) og Dansk Frisbee Sport Union (DFSU). Tanken var derefter at kortlægge, hvad man får ud af at være medlem af en disc golf klub og dernæst beskrive, hvad organisationerne gør for dansk disc golf. Idéen blev dog hurtigt afsporet, og det blev den af flere årsager, som jeg kommer ind på senere.
Blogindlægget udviklede sig i stedet fra at handle om PDGA, DDGU og DFSU til at være en kritik af DDGU og DFSU, fordi der var alt for mange ting, der gik mig på. Jeg har talt med flere aktive discgolfere om sagens kerne og enigheden synes at være bredt funderet, at der er store problemer og stor utilfredshed med det nationale forbund. Det er ikke sjovt at kritisere de ildsjæle, der driver organisationerne, og det er ikke meningen, at det skal være en vred opsang. Tværtimod er mit mål at påtale de problemer, som jeg synes er tydelige, når man surfer rundt på deres hjemmesider, og forhåbentlig starte en sund debat omkring DDGU og DFSU. Og måske være heldig, at problemerne bliver løst. Det skal i denne forbindelse nævnes, at jeg i skrivende stund ikke er medlem af en disc golf klub, og at jeg selvfølgelig ikke kender til de facetter og nuancer, der ligger bag tæppet i DDGU og DFSU. Der er forhåbentlig en mulighed for, at jeg påtaler problemer, der på sin vis er løst, eller er i gang med at blive løst, uden at jeg ved det.

Dataindsamling
Da jeg begyndte at indsamle information til dette blogindlæg, var min første udfordring faktisk bare at finde ud af, hvad DDGU og DFSU er, og det er overraskende svært. Det som kan være vildledende er, at der ikke et eneste sted på DDGUs hjemmeside er slået fuldstændig fast, at DDGU faktisk blev nedlagt i 2022. Der står altid "fusioneret", eller "tidligere DDGU". Man skal grave sig frem til et PDF dokument, der omhandler sammenlægningen af DFSU og DDGU, hvor der står: "DDGU nedlægges og resterende midler flyttes til DFSU (øremærket disc golf)". Jeg har ikke formået at finde det dokument på DFSUs hjemmeside heller.
Nu ved vi, at der kun er en organisation, DFSU, med et underudvalg, der hedder DFSU Disc Golf Specialudvalg. Jeg omtaler DFSU Disc Golf Specialudvalg som DFSU resten af indlægget for simplicitetens skyld. Basalt set står DFSU for at "varetage disc golf sporten i Danmarks interesser". Det er jo sådan set nemt nok at finde ud af, men hvorfor står det på DDGUs hjemmeside, på en underside der hedder "Om DDGU"? I det hele taget er det lidt forvirrende, at DDGUs hjemmeside stadig er brandet som DDGU og ikke som DFSU Disc Golf Specialudvalg.
Hvad der kan være endnu mere vildledende er, at DFSU på mange undersider linker til DDGUs hjemmeside, og på mange af DDGUs undersider omtaler de sig som DDGU og ikke som DFSU. Det burde jo være omvendt, således at DDGU linker til DFSU. Helt generelt er oplevelsen af at surfe rundt på de to hjemmesider forvirrende, for man bliver i tvivl om DDGU stadig eksisterer som DDGU. Man burde enten sørge for, at DDGU udelukkende henviser til DFSU, eller rebrande DDGUs hjemmeside som DFSU Disc Golf Specialudvalg, og tydeliggøre hvordan det organisatorisk hænger sammen. Gerne både i skriftlig tale, men også med et klart visuelt output.

Medlemskab og kontingent
Et punkt, der fyldte meget i min oprindelige tanke var medlemsskab, og de tilhørende goder og muligheder det gerne skulle åbne op for. Man opnår medlemsskab i DFSU, når man melder sig ind i en disc golf klub i Danmark, der er optaget i DFSU. De har en liste man kan tjekke ud, igen på DDGUs hjemmeside. Man kan ikke melde sig direkte ind i DFSU. Et medlemsskab i DFSU giver adgang til deres turneringer, altså Danish Tour og regionale/nationale mesterskaber. De kræver også et aktivt medlemsskab af PDGA for deltagelse i disse turneringer.
Når man krydsrefererer deres hjemmesider kommer der forskellige svar op. Der er info om kontingent på DFSUs hjemmeside samt info om medlemsskabskrav med henblik på turneringsdeltagelse. Det kan bedst beskrives med direkte citater fra begge hjemmesider: "For at deltage i DDGU’s turneringer (Danish Tour og regionale/nationale mesterskaber) kræves fra 2022 et aktivt medlemskab af PDGA." (DDGUs hjemmeside) "For at deltage i DFSU’s turneringer (Danish Tour og regionale/nationale mesterskaber) kræves fra 2022 et aktivt medlemskab af PDGA samt medlemskab af DFSU." (DFSUs hjemmeside). DFSU er i dette tilfælde mere informerende og oplysende, men når DFSU henviser så meget til DDGUs hjemmeside, burde det være det samme der står begge steder.
Hvad angår kontingent, ser det ikke ud til at betyde noget for klubmedlemmerne, da DFSUs kontingent er indlagt i klubbernes kontingent. Det nævnes til gengæld af flere omgange på DDGUs hjemmeside, men når man ikke kan finde ud af, hvor meget kontingentet er på, eller om man overhovedet skal tage stilling til det som rekreativ spiller, bliver det meget forvirrende. Direkte info om kontingentsatsen finder man på DFSUs hjemmeside.

Generel signalværdi
Den generelle signalværdi peger i to modstridende retninger. DDGU er blevet nedlagt og hedder nu DFSU, samtidig med at DFSU konstant linker til DDGUs hjemmeside. DDGU omtaler sig selv på selvsamme hjemmeside både som DDGU men også som DFSU. Det er de mange små teknikaliteter der hober sig op, og skaber et mangesidet og forvirrende billede af dansk disc golf i organisationsregi, og det virker faktisk ret uproffesionelt. Det er en lille ting, men hvis man skal kontakte DFSU Disc Golf Specialudvalg skal man skrive til bestyrelsen@ddgu.dk, og alle bestyrelsesmedlemmernes emails hedder noget med @ddgu. Det er ikke verdens undergang, men det er de her små ting, der tilsammen giver organisationen et uproffesionelt ansigt udadtil.
Hvis man vil vide så meget som muligt, skal man benytte sig af begge hjemmesider, i stedet for at det hele er samlet et sted. Derudover stemmer noget af den info, der er på begge hjemmesider ikke hundrede procent overens. Hvis man for eksempel gerne vil spille Danish Tour, så er der kun information vedrørende Disc Golf Metrix på DDGUs hjemmeside. Der står næsten det præcis samme på DFSUs hjemmeside, men detaljen om Metrix er eksklusiv for DDGUs side. Hvis der kommer nyheder ud omkring brugen af Metrix, må man antage, at det sker via DDGUs hjemmeside. Det faktum, at man som forbruger af hjemmesiderne konstant skal krydsreferere burde være unødvendigt. Det er forvirrende og så er det irriterende ekstra arbejde.
Rebranding er en nødvendighed
Som jeg tidligere har nævnt, synes jeg man burde strømline hjemmesiderne, så man enten rebrander DDGUs side til DFSU, eller sørger for at DDGU siden udelukkende leder videre til DFSU. Et skrækscenarie kunne eksempelvis være, at der er et barn, som gerne vil meldes ind i en disc golf klub. Forældrene søger sig frem til DDGU og DFSUs hjemmesider, og møder det jeg har påtalt. Jeg tror at man som forældre i højere grad vil sige: "Vil du ikke hellere gå til svømning i stedet", eller hvad det nu kunne være. Det er selvfølgelig et worst case scenario, men ikke desto mindre er det et tænkeligt scenarie.
Et andet scenarie kunne være fondsøgning og ansøgning om etablering af disc golf baner, en resource vi er i underskud af i Danmark. Jeg tror at fonde, baseret på DDGU og DFSUs hjemmesider i højere grad vil invistere i andre ting end disc golf baner, når de ser, hvordan det sejler. Jeg ved ikke om DFSU direkte korrolerer med banebygning i Danmark, men ikke desto mindre er nærmest samtlige danske klubber associeret med DFSU. Når man taler om at sporten gerne skal gro og tages seriøst i Danmark, så tænker jeg det er vigtigt, at alt det der kan stå skarpt, står skarpt.
DDGU / DFSU har gjort et uvurderligt stykke arbejde for disc golf i Danmark, men hvis sporten skal gro endnu mere, skal foden på speederen. Det er nemt at sige, når man står udefra og kigger ind, men det man kigger ind til er desværre meget rodet, forvirrende og uproffesionelt. Som discgolfere har vi jo ikke lyst til, at den formodede grad af seriøsitet i sporten kan afhænge af to hjemmesiders udseende og kommunikation. Ideelt set skulle sporten vurderes udelukkende på en masse andre parametre, hvilket heldigvis til dels er tilfældet. Ting som indgangspris, tilgængelighed og folkesundhed betyder meget, men det gør det organisatoriske aspekt også. Det er ikke fordi de to hjemmesider er afgørende for disc golfs fremtid i Danmark, men de spiller en rolle, som virkelig ikke skal undervurderes.